Termékfotózás árak – érték a szemnek, Érték nekem

Scroll

Kifizetődő vagy “ráfizetődő”?

Az e-kereskedelem elengedhetetlen velejárója a termékek bemutatása fotók vagy videók formájában. A fotós és a termékét értékesítő vállalkozó közös célja, a kiváló minőségű termékfotók létrehozása, alkalmazása, hiszen ezek segítenek az érdeklődőknek részleteiben megismerni a terméket, vágyakozást kelteni iránta és döntést hozni a megvásárlásáról, sikeressé téve ezáltal mindkét vállalkozást.

Egy vállalkozás kiadásai kettéválaszthatóak abban a tekintetben, hogy amit kifizetünk visszahozza-e az árát vagy sem. Előbbire befektetésként, utóbbira költségként tekintünk.
A cég működéséhez elengedhetetlenül szükség van bizonyos eszközök megvásárlására, pl. számlatömb, nyomtató stb., vagy nyersanyagok beszerzésére, ez számunkra a költség. Vállalkozásunk sikerének a kulcsa viszont, a profit. Ahhoz, hogy ezt megszerezzük, gyakran csak a konkurencia megelőzésével juthatunk el. Van arra igény, hogy a legjobbak legyünk a területünkön? Ha a válasz igen, akkor befektetés jellegű, akár sokszorosan megtérülő beruházásokat kell alkalmaznunk, mint pl. fotózás, termékfotózás, vagy marketing, ennek az ára számunkra a befektetés.

Korábban már beszéltünk erről, így tudjuk, hogy a vásárlók háromnegyede a vizuális benyomások alapján hozza meg döntését. Ha egy képen nem felismerhetőek az áru részletei, nem egyértelmű, hogy milyen színei vannak, nem meghatározható a várható minőség – ismerve az árát – könnyen eltánoríthatja a weboldalunk látogatóit a vásárlástól. Az utolsó dolog, amit ügyfeleinknél el szeretnénk érni, az az, hogy elkattintson a weboldalunkról a látványos termékfotók, megfelelő képek hiánya miatt. Egyetértünk?

Mi sem egyszerűbb, elkészítem telefonnal!

Magyarországon, úgy ahogy a világ többi részén is, a fotózás, a képalkotás egyre népszerűbb, egyre könnyebben elérhető és űzhető hobbi. A sokkamerás, 50Mp+ felbontású képek készítésére alkalmas mobiltelefonok és a közösségi médiumok kép és videó központú világában lehetőségünk nyílik fotózni és megmutatni az “alkotásokat”. Hamar rájövünk azonban, hogy a fotózás közel sem olyan egyszerű dolog, mint azt elsőre gondoltuk. Amikor tétje van a dolognak és a portékánkat a lehető legjobb színben szeretnénk feltüntetni a weboldalunkon, vagy hirdetésekben, már látjuk, hogy ehhez bizony kevesek vagyunk. A fény sokkal trükkösebben viselkedik ha le akarjuk képezni egy felületre, mint amit a saját szemünkkel átélt tapasztalatok alapján gondolunk. Az agyunk elképesztően rugalmasan dolgozza fel a látóidegünkön keresztül beérkező információt folyamatosan korrigálva, kiegyensúlyozva azt, így a tudatunkban már egy javított képet kapunk. Amikor azonban szeretnénk lefotózni azt a gyönyörű látványt ami a szemünk elé kerül, elénk tárul a zord valóság: valahogy nem csillog úgy az az ékszer, nem olyan színű az az égbolt, és akárhányszor lövünk, csak nem látszik a felületen az az érdekes mintázat
Lehet mobiltelefonnal is jó minőségben célirányosan fotókat készíteni, de kinek a kezében fog hatékonyan működni az eszköz? Annak aki automata módban AI segítséggel megnyomja a gombot miközben híján van az évek alatt elsajátítható ismereteknek, vagy aki tisztában van mi az a leképezési törvény, lencsetorzítás, sRGB vagy LAB, CRI vagy TLCI, photoshop smart object, maximum vaku szinkronizációs záridő.

Egy top termékfotós sokat tanult, fejlesztette képességeit kompozíció, színterek, fotó- és művészettörténet, fizika(fénytan), képszerkesztés, szoftver és hardver ismeret, problémamegoldás, stb. területein. Sok éves tapasztalatai alapján ismeri a tárgyak felületét, textúráit, fényvisszaverő tulajdonságait, színtant. Tudja, hogy milyen fényforrások és formák mutatnak a legjobban rajtuk. Meg tudja mutatni a termék legelőnyösebb oldalait, legszebb részleteit, megteremti a hozzá kapcsolódó hangulatot. A fénykép elkészítésén túl otthonosan mozog a marketing, látványtervezés, és design világában. Készség szinten kezeli különböző képszerkesztő programokat, hogy az elengedhetetlen utómunka is a kívánt minőségben adjon hozzá a látványhoz. Nem utolsó sorban rendelkezik a szükséges felszereléssel: fényképezőgép, objektívek, színhelyes fényforrások (LED, vaku), fényformálók.

Rendben, akkor mennyibe is kerül egy termékfotó?

Többféle árazási megoldással találkozhatunk a piacon. Ez lehet időalapú (óra vagy napi díjas), vagy darabáras (termék vagy elkészült képek száma). Ha az óradíjat nézzük 10 000 Ft-tól 50 000 Ft-ig találkozhatunk a különböző fotósok weblapjain fellelhető ajánlatokkal. Ennél a metódusnál a napi díj kedvezőbb órára lebontva mintha csak 2-3 órás megbízást adunk a fotósnak. Darab árazás esetén is elég széles skálán mozognak a számok, 500 Ft/kép-től indulnak és a publikus árak megállnak 20 000 Ft/kép környékén. A webáruház (fehér hátteres, egyszerű) fotóknál 20-50-100 darab felett 10-30% mennyiségi kedvezménnyel, illetve csomag ajánlatokkal kalkulálhatunk. Van akinél a kettő kombinációját láthatjuk, tehát egy alap óradíjon felül darabár is elszámolásra kerül.
Elég nagy a szórás. Mi alapján hozzunk döntést ha azt látjuk, hogy a szolgáltatás elérhető 50 000 Ft-ért és a többszöröséért is?
A döntésünket elsősorban a várható eredmény kell, hogy befolyásolja. Azaz, hogy mekkora hasznot tudok generálni magamnak, a kézhez kapott termékfotók segítségével, a ráfordított pénz összegéhez képest, és milyen hosszú távon. Ne felejtsük el ugyanis, hogy gyakran ugyanazt a termékfotót évekig használjuk a webshop oldalain. Fontos tehát, hogy a fotós mely szolgáltatását választjuk, illetve milyen szakemberre bízzuk a munkát.

A következő bejegyzésben áttekintjük, milyen szempontok mentén, hogyan áll össze a termékfotózás ára. Konkrétumok következnek, számokkal, példával, hogy lássuk nekünk hány forintot jelent ez!

Továbbiak
Close
error: Az oldal tartalmát szerzői jog védi.