360 fokos termékfotó megjelenítése

Scroll

Ha gondolkodtunk már azon, hogy termékünket 360 fokos formátumban is bemutatjuk vásárlóinknak, akkor a második gondolatunk valószínűleg az volt: OK nagyon tetszik, de mire van szükségem, hogy ezek a fotók megjelenjenek a webshopunk oldalain? A válasz röviden: egy a weboldallal kompatibilis “nézegető” (Viewer) amely a 360 fokos termékfotók állóképeiből (24-72 kép) létrehozza a forgatás élményét, és összefüggően megjeleníti azt. Számos lehetőség áll nyitva előttünk: ebben a bejegyzésben elmagyarázzuk a hosztolt és a nem hosztolt nézegetők közötti különbséget, az előnyeiket és hogy milyen szempontok alapján válasszuk ki a számunkra megfelelőt.

360 fokos termékfotózás eredménye állóképek sorozatából áll, melyek általában nagy felbontású JPG fájlok. A forgatás létrehozásához a képsorozatot folyamatos 360 fokos nézetté fűzik össze, mint egy lapozható füzetet. Az online vásárlók az egérrel vagy az ujjukkal pörgethetik a terméket, interaktívan forgathatják és nagyíthatják a fotókat bármely szögben, hogy láthassák a konkrét részleteket.

Mi az a Hosted Viewer?

A hosztolt nézegető egy harmadik féltől származó platform, amely lehetővé teszi, hogy egy külső weboldalra feltöltve a képeket, az oldalunk megjelenítésekor lehívjuk a megfelelő formában azokat. Ez nagyon hasonlít egy YouTube-videó beágyazásához. A YouTube egy rövid kódot biztosít nekünk, amelyet elhelyezhetünk a weboldalunk egy adott szakaszában, amely aztán ezen a lejátszón belül behívja a videót. A Hosted Viewer ugyanezt az elgondolást valósítja meg, de ahelyett, hogy egy videót jelenítene meg a webshopunk oldalán, a 360 fokos nézegetőt töltik be.

Sirv hosztolt nézegető

Milyen előnyei vannak a hosztolt nézegetőnek?

Ezek a megoldások optimalizálva vannak a fájlátvitelre, így a kép betöltési ideje a lehető leggyorsabb. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan feltölthetünk nagy felbontású/méretű képeket, mert a beépülő automatikusan átméretezi azt, hogy illeszkedjen a látogató böngészőjének ablakához. Ez nagymértékben csökkenti a betöltési időt, miközben a kép a lehető legjobb minőségben jelenik meg.

Ennek a megoldásnak van egy másik előnye is: egyetlen rövid kódot használhatunk több, különböző weboldalon való megjelenítéshez, csak be kell illesztenünk a kívánt helyre. Továbbá lehetőségünk van különböző formátumok kiválasztására, ami akár GIF vagy videó is lehet.

Eddig nagyon jól hangzik, van-e valami hátránya?

A legtöbb szolgáltatónak van ingyen elérhető csomagja korlátozott kapacitással. Ezek kisebb webáruházak esetén tökéletesen elláthatják feladatukat, mindössze egy “Powered by szolgáltató” felirattal kell kiegyeznünk. Egy 500MB FREE csomagba simán belefér akár 40db igen jó minőségű, nagyítható, 60 képkockából álló 360 fokos termékfotó. Ha ennél több terméket szeretnénk megjeleníteni, akkor a legnagyobb ellenérv a hosztolt megoldások esetében az ár lehet. Általában havidíjas konstrukciók érhetőek el, a díjak a kívánt/szükséges tárhely méretével párhuzamosan nőnek, a csomagok 15-20$/hó-tól indulnak.

your 360 images

360 Javascript Viewer nem hosztolt nézegető

Mi az a nem hosztolt nézegető?

A 360 fokos termékfotók forgatásának másik megoldását nevezzük nem hosztolt nézegetőnek. Ennek a lényege, hogy a képeket ugyanúgy a saját webszerverünkre töltjük fel mint amelyik az állóképeinket is kezeli. Ebben az esetben egy egyszeri fizetéssel vásárolunk egy beépülő modult amely kezeli a forgatást és amelyet a weboldalunkba szabadon integrálunk.

Milyen előnyei vannak a nem hosztolt 360 fokos megjelenítőknek?

A legnagyobb előnye hogy egyszeri költséggel jár. Általában ezek is rendelkeznek ingyenes vagy próbaverzióval, amik lehetővé teszik a tesztelést. Kipróbálhatjuk, hogy a megoldás megfelelő-e számunkra. 

Másik előnye, hogy sokkal nagyobb befolyásunk van arra, hogy a nézegetőt hogyan építjük be és használjuk a webshopunk oldalain. A legnépszerűbb nem hosztolt nézegetők többsége rendelkezik közvetlen bővítményekkel a főbb e-kereskedelmi platformokhoz, mint például a WordPress, Joomla vagy a Shopify.

Milyen tényezőket kell figyelembe vennünk nem hosztolt 360 fokos megjelenítő esetén?

Ha több webhelyen szeretnénk hosztolni a 360 fokos képeinket valószínűleg több licencet kell vásárolnunk, mivel ezekeket általában domainenként számolják. A nem hosztolt nézegető nem tudja optimalizálni/befolyásolni a képek betöltési tempóját, vagyis ezt alapvetően a webszerverünk sebessége fogja meghatározni.

Alternatív megoldások

Mit tehetünk, ha a webáruház szolgáltatónk egyik fentebb bemutatott megoldást sem tudja beépíteni a webshop motorjába? Ha ilyen szolgáltatónál van jelenleg az online üzletünk akkor további két lehetőséget tudunk javasolni:
a.\ A GIF fájlok viszonylag könnyen integrálhatóak ugyanakkor a megfelelő képminőséghez magas fájlméret párosul ami gondokat okozhat a betöltési sebességben.
b.\ A videó (mp4) jobb választás lehet és akár hosztolt beépülővel is megoldhatjuk a megjelenítést (pl. a YouTube-ot általában tudják a webshop motorok kezelni). Ebben az esetben problémákba ütközhetünk a megfelelő képarány megjelenítésével.

Értelemszerűen mindkét verziónál elveszítjük az interaktív forgatás lehetőségét, ezáltal a vásárlási élmény csorbulhat a korábban bemutatott megoldásokhoz képest.

GIF

YouTube hosztolt videó

Javaslataink a forgatható nézegetők telepítéséhez

Függetlenül attól, hogy a hosztolt vagy nem hosztolt verziót választjuk, van néhány egyszerűen kivitelezhető ajánlásunk:

1.JPG fájlformátum használata: A forgatható képekhez legmegfelelőbb fájlformátum a JPG. Nem ajánljuk a TIFF és PNG formátumot, mivel ezek túl nagyok, és lassabb betöltést eredményeznek. Általában nem nyújtanak további előnyöket a felbontás és a színek tekintetében (ebben a felhasználási környezetben).  

2. Automatikus forgatás: Majdnem minden megjelenítő rendelkezik az automatikus forgatás opcióval. Ez lehetővé teszi, hogy az oldal betöltésekor a forgás magától elinduljon, mintegy bemutatva az interakció lehetőségét. Általában választhatunk 1, 2, vagy végtelen mód között.

3. A 360 fokos termékfotók számának korlátozása egy oldalon: Egy vagy két megjelenítővel egyetlen weboldalon sem lesz probléma, de minél többet ágyazunk be, értelemszerűen annál több képet kell betölteni, ami jelentősen lassíthatja a weboldalunk megjelenését.

Bármelyik megoldás is szimpatikus számunkra, mindenképp javasoljuk az előzetes egyeztetést a webáruházunk fejlesztőjével, hogy a 360 fokos termékfotózás végeredménye a lehető legjobb formájában szolgálhassa vásárlóink igényeit.

Továbbiak
Close
error: Az oldal tartalmát szerzői jog védi.