A képek ereje – miért hatnak elménkre a termékfotók?

Scroll

A fotózás fontosabb az üzleti tevékenység népszerűsítésében, mint valaha. A vizuális kommunikáció ereje a közösségi média és a webshopok térhódításával ugrásszerűen megnőtt. A fényképezés és a reklámfotók jelentős hatással vannak a marketingre, az értékesítésre és végső soron a vállalkozás sikerére.

termekfotozas-kreativ-sportcipo-webaruhaz

Az emberek nagyon vizuális lények. Gondoljon például erre a bejegyzésre, a szavakat nézte meg először, vagy a fotót?

Amikor a szemünk nyitva van, a látásunk az agy elektromos aktivitásának kétharmadát teszi ki, több idegsejtünk foglalkozik a látással, mint a másik négy érzékszervünkkel együttvéve. A képeket elképesztő sebességgel dolgozzuk fel, 60 000-szer gyorsabban, mint a szöveget, szinte azonnal megismerjük a benne rejlő jelentést. Az emberi agy 100 milliszekundumon belül képes felismerni egy ismerős tárgyat, és 380 milliszekundumon belül felismeri az ismerős arcokat. Ez kevesebb, mint egy szemvillanás. Az evolúciónak köszönhetően, a látás messze a legaktívabb érzékszervünk. A vizuális információk gyors feldolgozása segített őseinknek a vadászat során, vagy megmenthette őket egy ragadozó támadásától.

A vizuális kommunikáció évezredekre nyúlik vissza. Gondoljunk csak a barlangrajzokra, metszetekre és hieroglifákra. Évezredek alatt agyunk tudatalatti része nem sokat változott, minden ingerületet magába szív a környezetből kivételek nélkül, és nem tud különbséget tenni egy valódi objektum és az arról készült tárgyfotó között. Lehet, hogy tudatosnak hisszük magunkat, de könnyen befolyásolhatóak vagyunk. Klasszikus példa, ha látunk egy fotót egy citrom facsarásáról, automatikusan összefut a nyál a szánkban, ugyanúgy mintha élőben látnánk azt és azonnal szeretnénk inni egy frissítő limonádét.

Erre építenek a csillogó magazinoldalak, a több emelet magas óriásplakátok, a mozivásznak hirdetései, a közösségi média posztok, az okostelefonokon megtekintett webáruházak. A kulcsa annak, hogy jó első benyomást keltsünk és emlékezetessé tegyük a portékánkat, a magas minőségű, figyelemfelkeltő és érzékekre ható termékfotó.

A kreatív fotók, színes vizuális anyagok nyolcvankét százalékkal hatékonyabban vonzzák a tekintetünket és segítenek emlékezni az információkra. A hallottak tíz, az olvasottak húsz, a látottak nyolcvan százalékára emlékszünk.

Az élénk színek megragadják a figyelmünket, mert az agyunk arra van beprogramozva, hogy reagáljon rájuk. Egy gyűjtögető életmódot folytató embernek képesnek kellett lennie az eltérő színű bogyók felismerésére, hogy különbséget tudjon tenni az ehető és mérgező táplálékok között. Ezek a primitív viselkedésmódok még ma is szerepet játszanak mindennapi életünkben.

Mit jelent mindez? A tudomány, a történelem és a statisztikák is alátámasztják, hogy képeknek hatalmuk van: vonzó, meggyőző és értékesítő erejük. Felkeltik az érdeklődést, segítenek a bonyolult fogalmak értelmezésében és inspiráló hatást váltanak ki. Egy jó kép, a megfelelő termékfotó az érdeklődőt vásárlásra ösztönzi, ezért ennek az ára busás hasznot hozó befektetés.

Továbbiak
Close
error: Az oldal tartalmát szerzői jog védi.